Det kan være helt fint at mumle, når det ikke er meningen, at andre skal høre, hvad man siger. Så når vi fx siger: ”Han mumler for sig selv”, eller “han mumler lidt i skægget”, om én der snakker lidt med sig selv, så er der naturligvis ikke tale om et stemmeproblem.
Men hvis vi nu gerne vil høres, er det jo ikke hensigtsmæssigt, hvis andre synes, at vi mumler! Og så bliver det at mumle til et stemme- og kommunikationsproblem.
Sjovt nok er det modsatte af at mumle, noget som er (mindst) lige så irriterende for tilhørerne. Nemlig hvis man o-ver-ar-ti-ku-le-rer or-de-ne på samme måde, som man kan komme til at tale til mennesker, der ikke hører så godt – eller til nogle, som ikke forstår dansk.
Det er uhensigtsmæssigt at mumle
Når du mumler, kan den/dem, der lytter, få følelsen af, at du er usikker (ikke ønsker at blive hørt), eller at du er uenergisk og lidt sløv. Og vil du gerne lyttes til og have en god kommunikation med andre, er det ikke de bedste signaler at sende.
Dårlige (ubevidste) stemmevaner, uhensigtsmæssigt brug af stemmen, manglende vejrtrækning eller nervøsitet/usikkerhed kan være nogle af årsagerne til den mumlende tale.
Hvis du mumler, hvad kan du så gøre?
- Når du mumler, er lufttrykket i den udåndingsenergi, som du taler på, ikke høj nok. Derfor skal man først og fremmest arbejde med at få trænet sin talevejrtrækning. Hvis du tilmelder dig mit nyhedsbrev, får du gratis adgang til en lydfil med Vejrtrækningsfitness
- Prøv med nogle hurtige stemmeøvelser, hvor du sætter en konsonant og en vokal sammen, og udtaler dem efter hinanden flere gange: bababababa, dadadadada, fafafafafa, gagagagaga osv.
- For at træne musklerne inde i din mund til at arbejde mere præcist, kan du lave følgende øvelse: Sig flere gange i træk: hing-gi-hing-gi-hing-gi osv.
- Få lavet en stemmeanalyse hos mig, så får du en mere specifik vejledning om netop din stemme. (Stemmeanalysen foregår ved, at du sender mig en lydfil, så du behøver ikke at møde op i København)
Ja tak - fortæl mig om Stemmeanalysen→
Slut med at mumle – bliv veltalende og styrk din gennemslagskraft
Deltager du i mange møder? Laver du præsentationer og oplæg? Holder du ofte taler eller foredrag? Underviser du? Taler meget i telefon? Bliver du jævnligt interviewet af pressen?
Det er frustrerende, når stemmen ikke fungerer, som den skal. Når den lyd, der kommer ud, ikke kan høres tydeligt af andre. Det går ud over din personlige gennemslagskraft, og din evne til at formidle, sælge, undervise, engagere osv.
Hvis du har fået at vide, at du mumler, er det helt normalt at begynde at tale på en “råbende” måde. Det er meget belastende for din stemme, og samtidig opfattes en råbende stemme ofte som lidt aggressiv og “for meget”.
Hvis du bruger du din stemme i dit arbejde, og er afhængig af, at den fungerer godt, og at din gennemslagskraft er så stærk som muligt – så er anbefalingen klar herfra:
Styrk din stemme, så den bliver stærk, sund, fleksibel og udholdende.
Med individuelle sessioner hos mig, kan du slippe helt af med dine stemme problemer, og forbedre din kommunikation mærkbart.
“Inden jeg begyndte mit forløb med Klaus Møller, havde jeg det fint med min stemme, men havde fået at vide af en coach, at min stemme ikke matchede min personlighed. Derudover havde jeg opdaget at kollegaer o.a. var begyndt at sige ‘hva’?!
Efter nogle få sessions med Klaus, fik jeg meget mere fokus og opmærksomhed på min stemme og mit åndedræt. Og jeg følte, at det blev nemmere at “være på” og være udadvendt.
I dag føler jeg mig sikker i min professionelle optræden, og hvis jeg glemmer teknikkerne, ved jeg, hvad der skal til, for at komme tilbage på sporet.
Først og fremmest er det dejligt at vide, at jeg kan komme igennem med noget uden at skulle råbe, og dernæst at have fået viden om min stemme og teknikker til at arbejde videre med.”
Susanne Cornett, Clinical Disclosure Specialist, Novo Nordisk
Ja tak! Fortæl mig om individuel sessioner
Eller kontakt mig her og hør mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig med at optimere din stemme og din performance.
BEMÆRK! Brugen af øvelserne er på eget ansvar.
Det er vigtigt hele tiden at mærke efter, hvordan din stemme har det. Det må aldrig gøre ondt eller føles ubehageligt at bruge sin stemme eller udføre stemmeøvelser.
Hvis du oplever ubehag, når du bruger stemmen, bør du få din stemme tjekket hos en halslæge eller en stemmetræner.
Klar til en Stemmeanalyse? Læs alt om det her →